• Lorand Boți Balint

Șt. e fan Handbal

Fragment din CAPITOLUL XII: FRAGMENTE, al cartii HANDABLUL ESTE ROMANIA, ROMANIA ESTE HANDBAL.

Si acum inca un proiect la care tin tare mult. Unul dintre standurile din Zona Suporteri a fost St. e fan Handbal. Baiatul meu, Stefan, joaca o multime de jocuri pe PlayStation si, uitandu-ma intr-o zi la televizorul pe care joaca fara sa reusesc sa inteleg mare lucru din ce se intampla acolo, intrebarea a venit de la sine: Dar handbal pe calculator o fi?

Stiam de fotbal, de baschet, nu stiam de handbal. Bucuria mea cand am gasit Handball 2016 m-a facut sa realizez un lucru: nici macar eu nu percepeam handbalul ca atat de contemporan cat sa fie prezent pe PlayStation. Comparativ cu tenisul, baschetul sau fotbalul, handbalul pare cu multi pasi in urma. A urmat instantaneu activarea F.R.H. pe Vimeo, Twiter, SlideShare cu un obiectiv de imagine si mai putin de conectare cu publicul pentru ca efortul,

investitia necesara pentru a crea constant continut de calitate nu cred ca se justifica in acel moment.


Ar mai fi ceva important insa. In vara lui 2015 am fost in Anglia in vacanta. Intr-una din zile am ajuns in Eastbourne in casa unei familii britanice care amenajase pe durata unui weekend o cafenea la care consumai ceea ce gatisera membrii familiei. Erai servit de copiii lor si, la sfarsit, erai rugat sa iei in calcul o donatie catre una dintre cele trei cauze sociale pentru care strangeau bani. Actiunea avea deja o traditie de cativa ani, efortul era 100% al familiei respective, toti membrii familiei se implicau total in a asigura succesul sau. Beneficiile pentru ei: o fapta buna pentru colectivitate si un proiect la care copiii au luat parte activ, care i-a expus la lucruri concrete de viata si li s-a adaugat si la portofoliul personal – ceea ce se poate dovedi de mare ajutor mai tarziu cand vor aplica pentru o scoala sau alta. M-a pus pe ganduri experienta pentru ca si noi crestem un copil care va trebui sa-si gaseasca locul in lumea aceasta mare in care traim. Iar acolo oamenii se uita si la altceva decat la ceea ce faci la scoala.

Pentru Zona Suporteri pilot de la Baia Mare am lucrat direct cu Raluca, sotia mea, si Stefan, pe care nu l-am menajat deloc. Cand am inceput discutiile despre Zona Suporteri la Romania – Norvegia, Stefan m-a intrebat daca vom avea iarasi un stand al nostru. Nu l-a multumit afirmatia ca toata Zona Suporteri va fi teritoriul nostru si am inceput discutii despre ce s-ar putea face. Pana intr-o zi cand, intr-un mall din Bucuresti, am dat peste tinerii care se jucau in zona amenajata cu ecrane mari si PlayStation-uri. Ideea a fost clara ca lumina zilei: aducem Handball 2016 in Zona Suporteri. Relativ usor de implementat, de administrat si, pentru handbal, o actiune care sa promoveze faptul ca handbalul se poate juca si pe PlayStation.


Am cumparat de pe internet doua fotolii sub forma de mingi – livrate direct in Cluj-Napoca, am vorbit cu Media Galaxy Cluj-Napoca sa ne ofere pe perioada evenimentului un televizor de mari dimensiuni si, cu aparatul adus de acasa, a fost adusa la viata zona St. e fan Handbal.

Proiectul a fost un punct bonus la portofoliul sau scolar, dar si o experienta buna de viata.


Pentru a realiza intreaga Zona Suporteri la nivelul la care ne-am dorit, copilul a muncit impreuna cu noi de dimineata devreme pana seara tarziu.


Iar munca asta are puterea sa schimbe oameni. Sa va dau un exemplu. In momentul in care am inteles ca unul dintre parteneri urma sa vina cu mai putine materiale pentru ca nu aveau decat un van la dispozitie, am hotarat sa inchiriez eu si Stefan un camion cu care am mers impreuna la depozitul partenerului si am inceput sa incarcam efectiv materiale. Puterea exemplului a functionat, am vazut cum s-a schimbat atitudinea de la „inca o actiune” la „hai sa facem ceva deosebit cu oamenii acestia.” Lumea de la depozit a pus mana sa ne ajute si a devenit saritoare doar pentru ca noi, beneficiarii, eram alaturi de ei si nu le ceream lucruri. Le faceam impreuna.


Imi amintesc cu drag cum, cand am ajuns la hotel tarziu in noapte, Stefan a adormit imbracat si incaltat pe pat. Si, mai ales, imi amintesc de energia si bucuria cu care s-a trezit dimineata pentru ca stia ca facuseram ceva deosebit ziua precedenta.