• Lorand Boți Balint

A, B, C -ul lui Tomas Tuchel (sau segmentarea motivarii)

Aggressive motivation, Binding motivation, Curious motivation.


Citind despre filosofia lui Tomas Tuchel (antrenor principal Paris Saint Germain, fost antrenor al Borussiei Dortmund) am avut un deja-vu: pare sa aiba foarte multe lucruri in comun cu Tomas Ryde (antrenorul suedez cu care nationala de handbal feminin a Romaniei a castigat medalia de bronz la Campionatul Mondial 2015). Nu ma refer la lucrurile de detaliu, ci la importanta acordata elementelor care tin de psihologia jucatorilor, de stilul lor, de ceea ce ii motiveaza si ceea ce ii demotiveaza. Si cum lucrezi cu toate acestea.


Partea tehnica este foarte importanta si pentru ei, dar convingerea lor pare sa fie ca, pentru a fi adusa la viata impecabil, este nevoie ca elementele ce tin de psihologia sportivilor si a echipei sa fie rezolvate.

Pentru aceasta Tuchel si-a definit un model propriu, A-B-C-ul sau: practic considera ca fiecare jucator este motivat preponderent de una dintre urmatoare trei forte motivationale (A, B, C):

Motivatia agresiva (Aggressive motivation), motivatia de unire (Binding motivation), motivatia curiozitatii (Curious motivation).


Le-am gasit povestite in carte lui Ben Lyttleton, Edge - Leadership Secrets from Football's Top Thinkers.


Conform filosofiei lui Tuchel, jucatorii apartin unuia dintre segmentele urmatoare:


A. Agressive Motivation

Cei care vor sa fie cei mai buni si sa fie recunoscuti de toata lumea ca fiind cei mai buni. Obiectivul lor poate fi sa fie capitanul echipei, sa fie pe prima pagina a revistelor sau sa castige un premiu individual. Nu inseamna ca sunt persoane rele, ca gresesc sau ca sunt agresive in vreun fel. Asa sunt ele si fac lucrurile pentru ei.


B. Binding Motivation

Cei care sunt pentru relatii apropiate cu oamenii din jur, sunt parte foarte importanta din echipa si sunt multumiti sa livreze ceea ce se asteapta de la ei si sa ramana cumva mai in umbra.


C. Curious Motivation

Cei care vor sa vada pana la ce nivel pot impinge talentul pe care il au. Poti sa faci miscarea aceasta impotriva unei echipe ca Bayern Munchen? Dar ceva foarte spectaculos si special intr-un meci in deplasare? Sunt oameni curiosi si vor sa isi testeze capabilitatile tot timpul. Cauta tot timpul sa rezolve probleme noi si nu pot fi antrenati cu simple exercitii de tip 1-2-3. Acesta este grupul pentru care Antrenamentele Diferentiate pot face diferenta.


Ce mi s-a parut tare este ca Tuchel si-a povestit filosofia pentru carte pe cand era antrenorul Borussiei Dortmund, acum este la Paris Saint Germain.


Daca ne uitam la linia de atac a PSG-ului, se vede de pe luna ca Neymar Jr. este manat in lupta de Agressive Motivation (prima pagina a revistelor, vrea premii care sa arate ca este cel mai bun dintre cei buni), Cavani este din grupul Binding Motivation (isi face treaba impecabil, sta mai la umbra si e baiat de gasca), iar Mbappe este Curious Motivation (tanar nelinistit isi testeaza abilitatile permanet, te minunezi uitandu-te la el).


Acestea fiind spuse, Tuchel subliniaza ca fiecare om este motivat de o combinatie intre cele trei, discutia este despre forta predominanta, cea mai puternica.


Cover Photo byMagda EhlersfromPexels