• Lorand Boți Balint

Convinge România că fiecare vot contează

Imi este frica de Gloata. Ma sperie, ma nelinisteste.  Atat gloata, cat si spiritul de gloata – ratiunea dispare, apare satisfactia de a desfiinta pe cineva sau pe ceva.


Fragment dintr-un interviu acordat IQads.ro inainte de alegerile europarlamentare.

https://www.iqads.ro/articol/45673/convinge-romania-lorand-balint-nu-vorbim-despre-un-grup-omogen-tinerii-romani


M-a preocupat subiectul atragerea alegatorilor, mai putin observatorii – saptamanile acestea imi fac si eu temele pe subiect.

In 2014, cand mi-a povestit Capa ideea campaniei Vino la vot (ce s-ar fi intamplat daca romanii nu se prezentau in momentele cheie ale istoriei – Stefan cel Mare si Mihai Viteazu), am cuplat imediat. Cred ca si-a facut treaba si ca va mai avea o viata in online si in 2019 – 2020.


Imi este frica de Gloata. Ma sperie, ma nelinisteste.  Atat gloata, cat si spiritul de gloata – ratiunea dispare, apare satisfactia de a desfiinta pe cineva sau pe ceva.


Din pacate este foarte, foarte prezenta in societatea de astazi, in care exista nenumarate portavoci care amplifica lucrurile spuse, gandurile gandite si iesite cumva la lumina.


Bai, astia care ati votat cu PSD – sunteti mandri de ceea ce fac? Program de guvernare – cum oare sa credeti aberatiile alea??? Unde sunt? Prostii naibii ca nu ati pune mana pe o carte sa cititi, dar ati mers sa votati cu PSD!!!!! Si s-a dus dracu inca un grup de votanti. Pai de ce sa ma mai duc eu la vot data viitoare? Sa ma simt vinovat ca am girat niste oameni care m-au dezamagit?


Bai, astia care ati fost cu Iliescu???? E bine ce a construit omu asta care nu mai moare odata??? Ati iesit cu milioanele ca prostii la vot in '90. Si s-a mai dus un grup.


V-a trebuit voua Basescu! Gata cu inca un grup.


Da-o dracului ca prosti ati fost sa credeti ca ALDE si Tariceanu sunt ce trebuie. Bai, bai inca un grup.


Iohannis??? Ai votat Iohannis, ai???? Doarme in post, merge in excusii – nu are reactii. Ti-a trebuit Iohannis, ai Iohannis.


Vorba poeziei: si s-au tot dus stol dupa stol... Pana a ramas gol la vot si castiga sistemul de partid mai puternic, sistem care atrage mai multi votanti care isi urmaresc direct interesul propriu.


Cred ca ar ajuta sa inceteze linsajul public al celor care au votat cu cineva care a dezamagit. Shamingul. E greu pentru ca exista un grup de oameni care se hraneste din asta – dar speranta mea este ca macar o parte dintre ei o fac fara sa constientizeze impactul devastator pe termen lung pentru democratia romaneasca.


Noile partide Pro Romania, USR si Plus vor dezamagi la un moment dat. E exclus sa aiba in buzunar solutii care sa le placa tuturor celor care ii vor vota – pentru ca viata bate filmul si sunt atatea si atatea lucruri de facut.


Daca vom continua sa umilim oamenii pentru ca au votat intr-o directie sau alta, nu doar ca nu vor mai vota cei care au votat odata, dar nu vor vota nici copiii lor, care vor creste intr-un astfel de mediu in care parintii si-au furat-o.