• Lorand Boți Balint

Corpul tău minte nu are

In luna februarie am fost la o conferinta la care a vorbit si preparatorul fizic al nationalei de fotbal a Croatiei(finalista la CM 2018), Luka Milanovic.


Prezentare foarte buna, Luka a transmis profesionalism de la cap la coada. Sunt convins ca si continutul a fost top doar ca, fiind de specialitate, m-a cam depasit in cele mai multe momente.


Totusi o bucatica mica mi-a captat atentia si a ramas cu mine de atunci incoace.


Corpul uman habar nu are ce facem noi la un moment dat. Nu stie ca noi jucam fotbal, handbal sau suntem la o petrecere, zacem pe un fotoliu citind o carte sau stam in scaun muncind de acasa. El stie doar ca trebuie sa functioneze permanent, fara absolut nicio oprire si trebuie sa se asigure ca toate functiile corpului sunt prestate. Daca sesizeaza o anomalie, reactioneaza.


Corpul tau nu stie de Coronavirus si ca lucrezi de acasa si ca nu mai este nevoie sa te deplasezi dintr-o parte intr-alta. El stie ca de peste 60-90 de minute stai in fund si considera ca noile tale picioare sunt fundul tau si incepe sa transfere catre el functiile picioarelor. Cu o serie de efecte negative pe care le simti cand te scoli. Si, daca este un obicei, vine cu efecte si transformari foarte serioase in timp.


De aceea e esential sa te ridici si sa faci niste pasi timp de un minut la fiecare 50-60 de minute. Sa nu-ti fie afectat fundul. Si picioarele.


https://www.unitbv.ro/cercetare/evenimente/3400-youth-in-the-perspective-of-the-olympic-movement.html


PS Un al doilea lucru care mi-a ramas din prezentarea lui Luka Milanovici de la conferinta organizata de Universitatea Transilvania din Brasov, Facultatea de Educatie Fizica si Sporturi Montane, a fost importanta pe care o da modului in care tinerii merg sau stau in scaun. Intai si intai se asigura ca merg si stau corect. Pentru ca majoritatea timpului nu si-o petrec la atelier, ci facand lucruri absolut obisnuite. Si, daca nu le fac corect, corpul lor are de suferit si, in timp, vor veni accidentari ce ar putea fi evitate.


Cover Photo byRetha FergusonfromPexels