• Lorand Boți Balint

Cursa anului pe Transfăgărășan

Am revazut nu demult pe internet fragmente din emisiunea Top Gear, realizata in Romania, si m-am gandit cat de putin s-a capitalizat momentul respectiv.

Sunt scene senzationale cu echipa Top Gear extaziata de experienta traita, rugandu-se de Romania sa-i pastreze pentru totdeauna aici. De ce? Pentru ca, aflandu-se la volanul unor super bolizi, tocmai traiau „The ultimate driving experience”: conduceau pe drumul facut parca din cele mai bune bucati ale tuturor pistelor de masini din lume.


Cele mai interesante viraje, ace de par senzationale urmate de linii drepte surprinzatoare. „That’s the most amazing road I’ve ever seen”, „Automotive perfection”, „This is the best road in the world”, zice Clarkson – si nu glumeste.


In lume sunt foarte multi oameni bogati care au super masini si care vor sa traiasca senzatii tari. Ar putea sa le traiasca pe Transfagarasan? In mod normal NU. Si este logic sa nu fie asa. Pentru ca nu mi-as dori sa ma plimb prin zona si deodata sa apara un dement cu vreo 150 km/h si sa intre in mine.


Ceea ce inseamna ca ar trebui create conditiile necesare pentru o super cursa anuala: ar putea fi un weekend pe an in care zona ar fi inchisa circulatiei si orice doritor ar putea conduce liber in schimbul unei taxe de, sa zicem 75 000 euro – urmand ca profitul ramas sa fie folosit pentru o cauza sociala (gen dotarea spitalelor din zona).


Pentru Romania ar fi un mare castig de imagine, ar fi un eveniment de calitate asociat cu Romania. Eveniment despre care s-ar vorbi cu siguranta in intreaga lume a automobilismului (care nu este mica).


Am putea face o paralela cu un eveniment super mediatizat in Romania – Vanatoarea Anuala de Mistreti organizata de domnul Ion Triac la Balc. Doar ca de data aceasta ar fi pus in valoare, evidentiat, ceva unic ce poate fi gasit doar in Romania.