• Lorand Boți Balint

Despre Adi Despot, un mare lapsus și beneficiile voluntariatului

Voluntariat sanatos inseamna castig de ambele parti. La sfarsitul proiectelor ambele parti ies mai puternice, ies in castig.

Am avut un mega lapsus luni seara, pe scena Ateneului Roman, cand am primit premiul IAA pentru Excelenta in Voluntariat: ma uitam la Adi Despot, trebuia sa-i multumesc pentru sprijinul in realizarea impreuna cu Virgil Iantu si echipa lor, a imnului handbalului romanesc, si nu-mi aminteam numele lui Adi Despot.


Doar ca nimeni din sala, cu exceptia lui si a lui Virgil Iantu, nu s-a prins pentru ca au intrat automat in functiune mecanismele de auto-aparare dobandite tocmai facand voluntariat cu studenti si/sau profesori din toata tara: dupa sute de prezentari si discursuri publice, am decis intr-o fractiune de secunda sa nu fac nicio pauza, sa nu ezit nicio secunda. Sa nu zic ca mai este un om care a contribuit la imnul handbalului romanesc, dar nu-mi amintesc cum il cheama – penibil, jenant, etc. Erau premiile de excelenta si balbele de acest gen nu fac deloc bine nimanui. Puteam sa ma fac simpatic cu o gluma, dar trebuia sa transmit profesionalism, nu haiosenie. I-am multumit lui Virgil si am trecut la ceilalti cat de natural am putut.


In urma cu multi ani, cand m-am prins ca sunt praf la prezentat in fata unui grup de oameni, m-am voluntariat la ASE sa tin cursuri facultative cu 20 de studenti. Doi ani am fost saptamanal in ASE si am exersat tehnici de prezentare. Citeam, ma uitam la filme pe internet si mergeam sa aplic cu studentii.


Cum ziceam si ieri la Ateneu, voluntariat poate sa insemne castig de ambele parti si pentru mine intotdeauna a fost asa: am iesit mult mai bogat din orice actiune de voluntariat. De multe ori chiar cred ca eu am castigat mai mult decat cei pe care i-am ajutat intr-un fel sau altul.


Multi romani sunt uimiti cand declar cu transparenta ca nu am mers in Rio de Janeiro pentru a ajuta populatia saraca a Braziliei, ci pentru a intalni oameni noi, pentru a trai experiente diferite de cele de pana acum – pentru a avea o viata mai bogata. Da, interesul meu a fost clar, dar am si lasat ceva in urma mea, a beneficiat si Brazilia de perioada petrecuta de mine acolo.


In fractiunea de secunda pe care am avut-o la dispozitie, am stiut ca o sa pot sa ma revansez fata de Adi, ca voi avea o multime de ocazii in viitor sa-i multumesc public pentru sprijin. Dar am stiut pentru ca in trecut am mai fost in astfel de situatii si am invatat din ele, nu pentru ca m-as fi nascut cu o exceptionala capacitatea de analiza, ci pentru ca am facut voluntariat si nu am stat deoparte contempland lumea din jurul meu.


PS Foarte multi oameni din sala au venit dupa eveniment si mi-au zis ca le-a placut discursul meu care a fost foarte bine inchegat, clar si la obiect.


https://www.forbes.ro/despre-adi-despot-un-mare-lapsus-si-beneficiile-voluntariatului-49588