• Lorand Boți Balint

Despre legalizarea drogurilor – o altă perspectivă

Eram in Bucuresti in momentul in care am auzit la radio o dezbatere despre tarile care au legalizat consumul de diferite droguri. Atunci, mi-am amintit instantaneu de modul extrem de original in care un profesor de la Academy of Competitive Intelligence mi-a predat Landscape Competitive War Games, pornind de la modelul Porter 5 Forces.

Am inteles odata pentru totdeauna factorii care influenteaza dinamica si atractivitatea unei industrii. Ne-a demonstrat in cateva minute de ce industria drogurilor este cea mai profitabila din lume si apoi am simulat un mini war game.


Pentru ca nu exista competitie reala, lumea fiind impartita in teritorii detinute de diversele mafii. Cosa Nostra opereaza in Sudul Europei, Mafia Corsicana in Europa de Vest, Triadele in Honk Kong si China, Yakuza in Japonia, Cartelul Drogurilor din Medellin in America Latina, etc.

Ceea ce vedem la televizor ca fiind batalii intre bande rivale nu este de fapt competitie reala, bandele fiind subordonate si functionand conform regulilor generale impuse de cei care guverneaza fiecare zona. (1 – rivalry)


Pentru ca exista niste bariere extrem de solide in calea patrunderii pe piata a unor noi jucatori: de regula sfarsesc inghesuiti intr-un geamantan, cu niste nisip sau apa in plamani. Pentru a nu li se intampla asta au nevoie de resurse uriase – bani, sprijin politic, oameni, etc. (2 – entry barriers)


Pentru ca furnizorii sunt limitati si foarte bine organizati. America Centrala si Asia Centrala si de Est furnizeaza 80% din productia de droguri a lumii. Sunt locuri pe care le controleaza o mana de organizatii, iar in restul lumii autoritatile nu te lasa sa cultivi nimic. (3 – suppliers)


Cumparatorii sunt fragmentati si de foarte multe ori dependenti de droguri, astfel incat exista doar o elasticitate a veniturilor (dau pe droguri atatia bani cati detin). (4: buyers)


Pentru ca nu exista produse care sa le substituie (deoarece este ilegal sa produci droguri, companiile stau deoparte, nu se investeste in R&D). (5: substitutes)


In incheiere, pentru a nu avea nicio sansa sa uitam ceea ce ne-a predat, profesorul ne-a rugat sa facem un mini landscape war game: sa ne imaginam ca suntem capii Mafiei mondiale a drogurilor, ca ne-am adunat intr-un punct de pe glob (un fel de global meeting) si, in timp ce analizam situatia afacerilor ne punem intrebarea ce ar putea merge rau in viitor, ce anume ne-ar putea periclita afacerile si profitabilitatea. Suntem inconjurati de consilierii nostri si suntem foarte seriosi in ceea ce facem.


Concluzia jocului de-a razboiul? Legalizarea afacerilor cu droguri este cel mai mare pericol pentru noi si trebuie sa alocam oricate resurse sunt necesare pentru a o impiedica. Bani, oameni, armament – orice este nevoie. Trebuie sa fim pregatiti sa finantam campanii impotriva legalizarii – ideal prin intermediul unor organizatii cat mai cinstite – care sa creada sincer in ceea ce fac. Sa le ajutam sa aiba o voce cat mai puternica in societate. Trebuie sa fim pregatiti sa eliminam fizic orice sustinator al legalizarii drogurilor. Sau sa punem pe piata niste droguri mortale, astfel incat sa moara cativa oameni si sa se dovedeasca nocivitatea consumului de droguri.


Am incurca-o pentru ca:

– apar noi concurensi puternici pe care nu putem sa-i eliminam (poate companiile farmaceutice).

– apar produse alternative (consumatorii vor putea cumpara de la magazine pastile albastre imbunatatite cu niste cocaina).

– cumparatorii vor avea de ales intre a cumpara de la farmacie sau de la dealerul din colt.

– se vor putea cultiva plante datatoare de droguri oriunde in lume.


Acestea fiind zise, trebuie sa recunosc ca iti cam vine sa ceri legalizarea drogurilor sau cel putin nu prea iti mai vine sa deschizi gura impotriva acesteia. (Oare fac jocul Mafiei?)


Dar scopul cursului n-a fost o dezbatere legata de legalizarea sau nu a drogurilor. (Sunt mult mai multi factori de luat in calcul pentru o astfel de decizie.)


Drogurile au fost folosite doar ca exemplu pentru a explica faptul ca sunt niste lucruri clare ce determina profitabilitatea unei industrii si a companiilor din acea industrie. Un exemplu memorabil si care te forteaza sa te gandesti serios la el.


https://www.forbes.ro/despre-legalizarea-drogurilor-o-alta-perspectiva_0_9540-16501


Cover Photo byBrandon NickersonfromPexels