• Lorand Boți Balint

Dinamo potențează FCSB

Sunt doua lucruri care tin in viata asocierea dintre FCSB si Steaua: Dinamo si rezultatele in Europa.


Cred ca George Becali si echipa din jurul lui au ratat o mare oportunitate interzicand coregrafia fanilor adversi la meciul cu Dinamo pentru ca stelistii sunt anti-dinamovisti prin definitie si, cu un minim de efort, s-ar aduna chiar si in jurul clubului actual contra dusmanului etern.

De cativa ani de zile, pentru a exemplifica ce inseamna rebrandingul si reframingul, fac urmatorul exercitiu cu participantii la trainingurile mele de strategie: impartiti in echipe, fiecare primeste un biletel pe care scrie fie „Steaua anului 2000”, fie „Steaua anului 2016, fie „Steaua anului 2016 vs Dinamo anului 2016”, cu rugamintea sa discute intre ei si sa scrie pe o coala de hartie primele cuvinte care le vin in minte cand se gandesc la lucrurile mentionate pe bilet.


In general, raspunsurile se invart in jurul:


Steaua anului 2000: Campionii, fotbal, Europa, numarul 1, Armata, militarii, Lacatus, glorie;


FCSB: Becali, puscarie, scandaluri, fotbal, cioban, cluburi de noapte;


FCSB vs. Dinamo: Steaua, Romania, Europa, Champions League, numarul 1, Becali, puscarie;


Dinamo potenteaza brandul FCSB, il intareste – ii ofera sansa unui reframing: Iliescu vs Vadim. Hilary Clinton vs Donald Trump. Votezi Hilary (chiar daca inca nu te-a convins) = sustii FCSB (chiar daca nu stii sigur ca este Steaua).


Cadoul senzational oferit FCSB-ului de fanii lui Dinamo (i-au pacalit pe anti-dinamovisti sa promoveze culorile si mesajul dusmanului la super meciul cu Manchester City) ar fi reprezentat o senzationala oportunitate de a coagula fanii in jurul echipei.


Coagularea este cheia, nu limitarea prin orice mijloace a pasiunii fanilor adversi.


Focusul ar fi trebuit sa fie pe ceea ce putem face noi, si mai putin pe ce piedici sa punem fanilor adversi. Hai sa raspundem cu ceva si mai destept (noi, impreuna) ar fi insemnat capitalizarea momentului si un mare pas inainte in directia apropierii de suporteri.


Suporterii unei echipe nu se bucura cand noi restrictii sunt impuse pe stadioane, chiar daca le sunt impuse adversarilor.Ei stiu ca raspunsurile in reciprocitate fac ca nici ei sa nu se mai poata bucura cum trebuie la urmatorul meci.


Deloc surprinzator, s-a decis interzicerea – dublata de declaratia domnului Becali, patronul clubului: Eu zic ca au si fanii Stelei orgoliu. Au vazut ce s-a intamplat. Ca ei au fost umiliti, nu eu. Lupta mea nu e cu galeria, eu nu am treaba cu ei. Galeriile intre ele se lupta.”


Perspectiva din care a fost facuta declaratia este extrem de nefericita: chiar si cand vine vorba despre sustinerea echipei, exista tabere: eu vs. fani. Pe mine nu ma regasiti intre

fanii Stelei asa ca nu am treaba cu asta.


Ce diferenta ar fi fost daca declaratia ar fi fost formulata astfel:

Si noi, stelistii, avem orgoliu. Am vazut ce s-a intamplat si am trait-o fiecare dintre noi, am simtit-o pana in adancul sufletului. Dinamovistii nu au realizat insa ce inseamna raspunsul celei mai iubite echipe din Romania, al echipei care ar suporteri pe viata in fiecare colt al Romaniei. Au vazut ce inseamna tribunele pline pe peste tot pe unde joaca Steaua in tara, o sa vada si raspunsul stelistilor.


https://www.forbes.ro/dinamo-potenteaza-fcsb-67373