• Lorand Boți Balint

F.C. Dinamo vs. Atletico Madrid. Sau "Groapa" vs. "Un anito en el Infierno"

L-am urmarit mai devreme pe Ionut Negoita vorbind despre importanta implicarii fanilor in viata clubului F.C. Dinamo Bucuresti. Discurs amplu, destul de complicat, din care am retinut paralela facuta la un moment dat cu reactia fanilor clubului Atletico Madrid in 2000, anul in care clubul a retrogradat in Segunda Division din Spania. Pe cat de tare a fost reactia fanilor madrileni care s-au strans in jurul clubului si a fost sold out la abonamente, pe atat de nefericita mi se pare paralela facuta.


Pentru ca Atletico Madrid si-a facut temele, pe cand la FC Dinamo lucrurile nu sunt deloc pe masura, un exemplu fiind ratarea cadoului de zeci de milioane de euro de la autoritati (atat de ciudata este situatia acolo incat nu s-a putut construi stadionul care venea gratis. Tren ratat, Ghencea & Giulestiul vor fi arene moderne, Stefan cel Mare va ramane in groapa).


Cand au fost retrogradati in a doua divizie, cei de la Atletico nu au stat sa isi planga de mila sau sa ceara implicarea fanilor intr-o conferinta de presa, ci si-au asumat situatia si au construit in jurul ei. Atletico Madrid: An year in hell - una dintre campaniile mele favorite din toate timpurile, campanie creditata cu dublarea vanzarii de abonamente (clubul a avut mai multi suporteri decat avea in Primera Division).


Super mesaj, foarte clar si direct: Suntem in Infern, suntem in Iad. Nu ne lasati singuri, fiti alaturi de noi pentru ca provocari incredibile ne asteapta. Si haideti sa iesim impreuna la suprafata, haideti alaturi de Atletico!


Super mentalitate, un club care a conectat si conecteaza cu fanii sai prin ceea ce face.


Foarte tare si filmul care anunta promovarea, film realizat impreuna cu sponsorul Coca Cola.

Revenind la declaratiile finantatorului F.C. Dinamo Bucuresti, cred ca clubul ar putea sa se inspire din munca celor de la Atletico si sa apeleze la fani intr-un mod cu totul si cu totul diferit. Sa conecteze cu ei si, poate, sa fie una cu ei. Pentru ca atunci cand esti fan, echipa/clubul sunt unul dintre cele mai importante lucruri din viata ta: