• Lorand Boți Balint

Feedback pe materialul de prezentare (PPT)

De foarte multe ori a trebuit sa dau feedback pe documente de prezentare aflate in diferite faze de dezvoltare. Nu este un lucru usor, mai ales in cazul materialelor foarte complexe.


Pas 0: clarific pentru ce este materialul: pentru a fi prezentat sau pentru a fi trimis pe email (situatie in care vor fi necesare mai multe detalii care sa suplineasca lipsa explicatiilor)


Pas 1: discutam lista tuturor punctelor pe care vrem sa le atingem (ordine aleatoare, lista exhaustiva). poate fi in word sau, mai bine, pe bucatele de hartie


Pas 2: ma uit peste schema logica, cu ce deschidem si cum trecem prin toate punctele agreate la pasul precedent (aici ajuta bucatelele de hartie pentru ca pot fi asezate si reasezate foarte usor pe masa de lucru)


Pas 3: ma uit peste slide-uri, peste materialul propriu zis


Fara primii doi pasi, calitatea feedback-ului meu este semnificativ mai mica, ramane la suprafata lucrurilor.


Cei care prezinta au decizia finala pe continutul slide-urilor si pe flow-ul prezentarii. Ei trebuie sa fie confortabili, ei trebuie sa simta materialul.


Ideal este Visual first, text second - si doar daca este necesar (https://www.botiblog.ro/post/slide-uri-ppt-tips-tricks).


Este recomandata o deschidere puternica, fara prea mult bla, bla. Cercetarile arata ca in mai putin de 1 minut de la inceputul unei prezentari o serie de oameni din public isi pierd interesul si incep sa se gandeasca la altceva.

Unul dintre studiile cel mai des citate este cel realizat de American Catholic University in 2010: studentii au primit clickere si au fost rugati sa dea click in momentele in care isi pierd interesul la clasa. Surpriza a fost ca primele clickuri au venit dupa 30-40 de secunde. O deschidere puternica nu este optionala.


Cover Photo byStartup Stock PhotosfromPexels