• Lorand Boți Balint

Lecții de leadership din handbalul românesc

6 iunie 2015, Krajlevo (Serbia). Este minutul 47 al meciului Serbia - Romania si, la o fractiune de secunda dupa ce a reusit o noua interventie de senzatie, aparand o lovitura de la 7 metri, Paula Ungureanu se prabuseste ca secerata la pamant.


Genunchiul drept s-a auzit trosnind si Paula se zvarcoleste pe jos de durere.


L-a auzit Paula, l-au auzit celelalte jucatoare, l-au auzit cei din stafful tehnic, cei din sala si, intr-un fel, l-au auzit toti romanii din fata televizoarelor.


Plansul in hohote al Paulei, o jucatoare obisnuita sa incaseze intr-un meci lovituri dintre cele mai dure, fara sa clipeasca, amplifica senzatia de durere pe care o resimte toata lumea.


Cei doi medici alearga la Paula si incearca sa-i calmeze durerile sub ochii disperati ai jucatoarelor Romaniei, care fac cerc in jurul ei parca s-o protejeze de o amenintare nevazuta. Paula este o prietena pentru celelalte jucatoare si stalpul apararii echipei Romaniei. Continua sa se zvarcoleasca si sa planga in hohote pe parchet. Fiecare jucatoare stie ce inseamna un genunchi care trosneste, durerile care il insotesc si consecintele care pot fi devastatoare pentru cariera unui jucator.


Este momentul in care Tomas Ryde, antrenorul nationalei Romaniei, simte situatia critica si decide sa incalce regulamentele. El intra hotarat pe teren si le vorbeste fetelor:

Avem doi profesionisti care stiu ce fac si care au grija de Paula. Este in maini bune si voi nu puteti ajuta cu nimic. Voi trebuie sa va concentrati pe meci, pe ceea ce aveti de facut pe teren! Focus! Mai avem 13 minute care pot echivala cu un succes al nostru sau cu un esec.*


Se uita in ochii fetelor si le transmite calm, concentrare, apoi le explica ceea ce trebuie sa faca fiecare. Si ce nu trebuie sa faca: sa dubleze inutil efortul echipei care are grija de Paula.

Pentru gestul sau, arbitrii au taxat Romania cu eliminare de 2 minute. O eliminare care, pe termen scurt, a insemnat ca a trebuit sa ne descurcam in inferioritate numerica. Dar care, pe termen lung, s-ar putea sa ne fi ajutat sa castigam detasat meciul din Serbia si, mai apoi, calificarea pentru a 22-a oara la un Campionat Mondial eliminand vicecampioana mondiala en-titre.


Un lider trebuie intotdeaua sa aiba imaginea de ansamblu, sa simta cand situatia este grea, sa nu-si piarda cumpatul si sa stie sa pastreze focusul echipei pe obiectivele sale majore. Chiar si in plina criza, trebuie sa stie sa delege corect responsabilitatile si sa dea directie fiecarui membru al echipei. Sa prioritizeze castigul pe termen lung versus eventualele mici pierderi de pe termen scurt.


* Vorbele antrenorului Tomas Ryde sunt redate in acest text cu aproximatie. Totusi, aceasta este esenta ideilor transmise jucatoarelor de catre antrenor.


Post-Scriptum

Si in afaceri, de foarte, foarte multe ori in momentele grele in care ceva negativ se intampla pe neasteptate, echipele se defocuseaza de pe proiecte, toata lumea incearca sa intervina sa rezolve problema, toti se arunca asupra situatiei dezbatand, analizand, facand lucruri peste lucruri. Se discuta solutii, vinovatii, se consuma energie enorma pe subiect. De cele mai multe ori total inutil – ba chiar incurcand membrii echipei care incearca sa rezolve situatia.


Sunt momentele in care liderii trebuie sa-si asume rolul de lideri, sa se asigure ca exista resurse alocate pentru rezolvarea situatiei, dar si ca restul echipei isi pastreaza focusul pe obiectivul mare al proiectului. Sa dea directie si siguranta fiecarui membru al echipei.

https://www.forbes.ro/lectii-de-leadership-handbalul-romanesc-40589