• Lorand Boți Balint

M..e Mobutu

Nicolae Rainea a arbitrat meciul Brazilia - Zair de la CM 1974. Dap, celebrul meci care a dat Facebook-ului unul dintre filmuletele care par a fi fara de moarte: un fotbalist zairez se comporta ca si cum nu ar stii regulile de baza ale fotbalului si da viata uneia dintre cele mai ciudate faze din fotbalul mondial. La scorul de 3-0 pentru Brazilia, Rainea dicteaza lovitura libera pentru brazilieni. Zidul se aseaza regulamentar la 9m, se aude fluierul, toata lumea asteapta sa vada o executie spectaculoasa doar ca, dintr-o data, inainte ca altcineva sa schiteze vreun gest, un fotbalist zairez se repede si degajeaza departe mingea.

https://www.youtube.com/watch?v=aYDXkVGpMpc


Arbitrul ii da cartonas galben, faza intra in istorie si ani de zile jucatorii zairezi sunt denumiti clovnii fotbalului mondial. "The Clowns of Football".


De fapt chiar asa este interpretata de cele mai multe ori si astazi: "Inocenta africana". Atat de inapoiati ar fi fost campionii Africii incat nici nu stiau regulile de baza ale fotbalului.


Doar ca nu a fost chiar asa.

Remember Mobutu Sese Seko? Prietenul lui Ceausescu? A facut si el ce au facut si alti dictatori, a vrut sa ascunda mizeria din tara sa in spatele unor performante in sport.


Construieste o echipa nationala puternica si convinge-i pe oameni ca Zair este cea mai cea, ca au cea mai tare tara din lume. Si ca liderul tarii este cel mai cel din cei mai cei.


Doar ca jucatorii nationalei s-au enervat foarte tare cand s-au prins ca mizeria din tara ii afecteaza direct si pe ei si ca nu o sa vada nimic din ceea ce li s-a promis indiferent de performantele tari pe care le reusisera.


Si unul dintre ei a avut aceeasi atitudine ca romanul cu celebrele placute de inmatriculare suedeze.


Si ia transmis un scurt si direct M..e Mobutu degajand mingea in batjocura. Ai vrut mandrie nationala? Ia de aici: Nu suntem Leoparzii Zairezi, suntem The Clowns of Football.


Povestea detaliata o gasiti aici - un excelent podcast pe subiect (engleza): https://gimletmedia.com/shows/we-came-to-win/6nh2r3