• Lorand Boți Balint

Meciuri împotriva Norvegiei. În fiecare zi

Social Media ofera o platforma fantastica de comunicare fiecaruia dintre noi.

Cum folosim aceasta putere pe care o avem?

Foarte, foarte ciudat.

Pentru a ilustra, as vrea sa va invit la un exercitiu de imaginatie: ascultati la radio un meci Norvegia – Romania la handbal feminin. Meci greu pentru fetele noastre, contra uneia dintre marile forte ale handbalului feminin mondial. Meciul incepe si comentatorii se aprind rapid:

Un prim gol marcat foarte usor de Norvegia care ne ia tare de la inceput spre bucuria celor 11 500 de spectatori din tribunele salii Haakons din Lillehammer. Avem atacul, construim la 9m, dar Cristina Neagu paseaza surprinzator la adversar care marcheaza pe contra-atac. Norvegia este o tara cu un peisaj deosebit, fiourdurile sale spectaculoase atragand turisti din toata lumea. Crina Pintea, ratare singura cu portarul. Ce ratare! Vremea astazi in Lillehammer a fost deosebit de frumoasa si a facut ca foarte multi norvegieni sa iasa la plimbare prin parcuri – atmosfera a fost una deosebita. Gol de la 11 m incasat de Denisa Dedu, Norvegia inscrie iar. Repunem rapid, numai pentru ca Cristina Neagu sa loveasca bara cu o aruncare puternica. Multi romani traiesc in Norvegia, avem o comunitate foarte puternica inclusiv aici, in Lillehammer. Gol superb, magnific marcat de Crina Pintea, rar vezi asa ceva pe un teren de handbal. Gol marcat foarte usor de Norvegia la o faza care nu anunta nimic. Cel mai mare fiord din Norvegia este Sogne, supranumit regele fiordurilor. Are o lungime de 204 km si 1 309 m adancime si este intr-adevar o minune a naturii. Aruncare puternica a Cristinei Neagu, blocata insa de aparatoarele adverse. Time out cerut de antrenorul Romaniei, un time-out venit intr-un moment total inoportun.

Cum joaca Romania? Banuiesc ca ar fi greu de gasit cineva care sa fie foarte optimist.

Si totusi, joaca rau sau bine? Comentariile negative spun doar o parte a povestii,

un specialist ar simti ca lucrurile nu stau foarte rau pentru ca time-out-ul a venit intr-un moment inoportun, altfel spus, comentatorul considera ca Romania era pe val. Dar, daca singura mentiune este golul fantastic, nemaivazut al Crinei...

Ce ciudat ar fi sa comenteze doar greselile si reusitele exceptionale pentru ca este clar pentru toata lumea ca spun doar o parte a povestii.

Si totusi, foarte multi romani chiar asta fac zi de zi: se feresc sa comenteze lucrurile bune, sa laude reusitele, sa dea like sau love lucrurilor bune sau foarte bune care se intampla in jur.

Comenteaza si amplifica doar greselile si ceea ce considera ei a fi reusite exceptionale. Printre acestea, mai posteaza si despre niste peisaje frumoase.

Oricine, dar oricine isi asuma sa isi desfasoare activitatea in sportul romanesc isi asuma ca va juca un meci impotriva Norvegiei. De fapt, va juca doar meciuri impotriva Norvegiei in fiecare zi. Profesorii de educatie fizica, antrenorii, sportivii, medicii, jurnalistii sportivi, managerii arenelor sportive, preparatorii fizici, analistii video, managerii, nutritionistii, conducatorii, toti isi asuma ca vor avea parte doar de meciuri grele in fiecare zi. Si, din pacate, de comentarii din categoria celui de mai sus.

Cover Photo byMarius SchmidtfromPexels