• Lorand Boți Balint

Mourinho, Lupeasca & Carol II

Am zambit cand l-am vazut pe Jose Mourinho (The Special One) imbratisand copilul de mingi care a reactionat rapid si le-a oferit instant un balon nou jucatorilor de la Tottenham. Mi s-a parut un gest foarte fain.


La scurt timp dupa, am citit despre cum l-a cautat dupa meci sa-l aduca in vestiarul echipei, dar acesta plecase deja cu parintii pentru ca a doua zi avea un test important si in masina si-a facut temele.


Am citit apoi declaratia lui despre experienta proprie de copil de mingi, cum l-a ajutat aceasta sa inteleaga mai bine jocul de fotbal ("humble beginnings" cum ar zice englezul).

Am citit despre pranzul pe care Callum (numele baiatului de mingi) l-a luat alaturi de echipa si despre locul special pregatit pentru el in tribuna la meciul urmator.


Si mi-am amintit cuvintele lui R.G. Waldeck din Athene Palace (cartea scrisa pe baza experientelor traite in cele 8 luni petrecute in Bucurestiul anului 1940):


"Orice agent de publicitate american, cu un onorariu de doar 50 de dolari pe saptamana, ar fi putut sa salveze tronul lui Carol chiar si dupa verdictul de la Viena - si ar fi putut sa o salveze in acelasi timp si pe doamna Lupescu. ... Nu s-a facut niciun efort pentru a o prezenta pe aceasta femeie intr-o lumina mai acceptabila. Numele ei, din pacate atat de legat de bani si de coruptie, n-a fost niciodata mentionat in legatura cu opere de binefacere. Intr-o tara unde saracia era atat de raspandita, nu se stia ca ea sa fi facut vreodata o donatie generoasa saracilor, bolnavilor sau, in ultimul timp, refugiatilor din Basarabia. Numele ei nu era niciodata asociat cu arta sau cu stiinta. Orice agent de publicitate american s-ar fi priceput sa construiasca imaginea unei binefacatoare anonime care-si petrece orele libere infiintand cantine populare si gradinite pentru copii - o imagine desigur mai atragatoare decat

aceea a unei femei care acumula bani si se deda la vraji asupra regelui."

(Athene Palace, R.G. Waldeck - editura Humanitas, 2000 - pagina 146. http://www.humanitas.ro/humanitas/athenee-palace)


Pare ca Jose si-a luat un agent de publicitate american care face o treaba chiar faina.

De urmarit ce va urma.