• Lorand Boți Balint

Old Dinamo

Foarte inspirat titlul GSP: Dinu aruncă în aer cea mai mare performanță europeană a lui Dinamo. Este exact ceea ce a reusit sa faca dinamovistul de o viata, Cornel Dinu cand a povestit cum a dus personal geanta cu bani arbitrilor de la celebrul meci Dinamo vs Hamburg (3-0).


Este irelevant daca este adevarat sau nu. Cea mai mare performanta europeana a lui Dinamo a fost aruncata in aer.


Niciodata nu o sa mai poata face referire la ea dinamovistii fara sa fie atacati direct de fanii adversarilor. Care vor folosi informatiile primite de la o legenda dinamovista, un caine pana la moarte si dincolo de ea, etc etc. Atentie, nu de la vreun dusman, ci de la un om care s-a identificat toata viata cu Dinamo.

La meciurile viitoare vom vedea probabil bannere cu mesaje dedicate, vom auzi scandari ale fanilor adversi care vor amplifica subiectul.

Raul a fost facut, istoria a fost rescrisa.


Si ce meciuri au fost cu Hamburg SV! Turul, dar si dramatismul returului! Cred ca sunt primele mele amintiri din fotbal. Care de astazi au un cu totul si cu totul alt gust. Amar.


https://www.gsp.ro/international/liga-campionilor/dinamo-si-ar-fi-cumparat-performantele-in-europa-cornel-dinu-eu-am-dus-valiza-cu-hamburg-596905.html

....

Și cu Hamburg?! La 3-0?!

Atunci a fost arbitru Kieser, un inspector școlar. Eu i-am dat banii, el mi-a făcut cadouri, o cravată și un inel din argint.

- Care erau sumele plătite arbitrilor în astfel de situații? Cu aproximație, dacă nu vă mai amintiți exact, la cent. - Chiar am deschis geanta înainte să i-o predau domnului Kieser, am vrut să văd, din curiozitate, cam despre câți bani era vorba. Erau toate bancnotele Europei: franci francezi, franci elvețieni, mărci. Securitatea îmi dăduse banii așa cum reușise să-i strângă, nu era toată suma într-o monedă.

................ - Ați povestit că în geanta pentru arbitrul meciului cu Hamburg erau bancnote diverse, greu de evaluat exact, dar încercați totuși să aproximați cam care era suma în dolari?

- Ca să-ți răspund pot să mă raportez la un alt episod. În sezonul care a urmat, '84-'85, am jucat cu Bordeaux și ne-a arbitrat un scoțian, McGinlay.Anghelache îl abordase din timp, dinainte ca el să plece din Scoția, și Securitatea pregătise o geantă cu 25.000 de dolari.

................

S-ar fi putut califica Dinamo sau erau prea buni englezii?

- Au existat mai multe probleme. Prima: n-am putut să mai umblăm la arbitri, așa cum făcuserăm în precedentele jocuri europene.

...................

Înainte de Liverpool jucaserăm cu Dinamo Minsk. Am dus gențile cu bani și la Tbilisi, unde s-a jucat turul, și la București. În URSS a fost mai complicat, fiindcă arbitrul Castillejo era păzit de KGB, dar am reușit. La București, au fost momente în care sovieticii ne dominau atât de rău încât arbitrul a venit la margine și mi-a spus: "Mai ține-i în picioare un pic, că mai mult de atât nu pot să fac!". 

....................