• Lorand Boți Balint

Riscăm, dar să fie totuși un risc calculat

Una dintre actiunile pe care as fi vrut sa le facem in handbalul romanesc a fost sa mergem in Afganistan cu jucatori si staff al nationalei de handbal masculin si sa organizam un antrenament pentru soldatii romani si straini dintr-una dintre bazele militare.

Am simtit ca ar fi fost o super declaratie Handbalul Sport National daca soldatii romani jucau handbal si ii invatau si pe americani sau britanici cateva reguli de baza. Plus ca nationala masculina avea nevoie de actiuni care sa ii readuca moralul si sa o reapropie de romani.

Nu a prins ideea, mi-ar fi placut sa o facem si m-as fi bucurat sa merg in Afganistan. Chiar daca in 2016 nu era neaparat totul lin pe acolo, sunt convins ca am fi reusit impreuna cu Armata Romana sa luam masurile necesare pentru a limita riscurile la care ar fi urmat sa ne expunem.

Daca maine mi s-ar cere sa merg pentru un proiect in Siria, as fi instant in avion.

La botezul baiatului meu am fost intrebat ce mi-ar placea sa se faca: reporter de razboi a venit rapid raspunsul meu.

Am fost voluntar in Rio de Janeiro, am petrecut timp prin favelele celebre pentru haosul care domneste pe acolo. Si m-as intoarce oricand cu mare bucurie.

Acestea fiind spuse, maine cred ca este o zi foarte importanta pentru Romania: trebuie sa deschidem societatea, nu avem de ales. Dar, atentie, o facem pentru ca nu avem de ales, nu pentru ca este ok sa o deschidem.

In urma cu cateva saptamani am scris comparand aceasta zi cu Ziua Z, ziua debarcarii Aliate in Normandia: stii ca o sa fie pierderi de vieti omenesti, dar stii si ca nu ai de ales.

Chiar daca nu exista inca vaccin, nu exista inca tratament si nu se stiu complicatiile care pot aparea.

La mijlocul lunii martie, Stefan a facut varsat de vant. Am inteles de la medic ca era un val de epidemie in Bucuresti. Faza este ca nimeni nu stie ce inseamna varsat de vant & covid19. S-ar putea sa insemne final de drum indiferent de varsta. Chiar si la 15 ani. Nu am iesit din casa aproape deloc pana a trecut perioada de risc. Chestia asta cu oameni sanatosi vs cei vulnerabili este o prostie. Toti suntem vulnerabili si mai am povesti cu oameni sanatosi care au luat virusul si sufera de 2 (doua) luni - dar nu o sa le spun pt ca nu am cerut ok-ul lor.

Intr-o dimineata in casa voluntarilor din Rio de Janeiro, am cerut un fier de calcat. Oamenii au inceput sa rada in hohote – un gringo care vrea sa isi calce tricourile pentru a fi vazut de la distanta ca e smecher cu bani. Nu ne calcam tricourile, nu ne punem rucsacul in spate (folosim pungi ieftine de plastic) si o sa parem oameni de-ai locului. Si nu o sa avem nicio problema.

Intr-adevar, luand o serie de masuri, nu am avut absolut nicio problema. Dar le-am luat si m-am tinut de ele.

Eu as fi pus astazi pe prima pagina a ziarului mesajul lui Eisenhower (primit in Ajunul Zilei Z de toti soldatii Aliati). “Sarcina voastra nu va fi una usoara. Inamicul este foarte bine pregatit, foarte bine echipat si are o mare experimenta de lupta. O sa lupte cu salbaticie”.


Pentru ca romanii sa inteleaga ca nu e de joaca, ca ne vom asuma niste riscuri si ar fi bine sa ni le asumam cat mai calculat, tinand cont de masurile care ne vor ajuta sa limitam cat mai mult pierderile.


Soldiers, Sailors, and Airmen of the Allied Expeditionary Force:

You are about to embark upon the Great Crusade, toward which we have striven these many months. The eyes of the world are upon you. The hopes and prayers of liberty-loving people everywhere march with you. In company with our brave Allies and brothers-in-arms on other Fronts you will bring about the destruction of the German war machine, the elimination of Nazi tyranny over oppressed peoples of Europe, and security for ourselves in a free world. Your task will not be an easy one. Your enemy is well trained, well equipped, and battle-hardened. He will fight savagely. But this is the year 1944. Much has happened since the Nazi triumphs of 1940-41. The United Nations have inflicted upon the Germans great defeats, in open battle, man-to-man. Our air offensive has seriously reduced their strength in the air and their capacity to wage war on the ground. Our Home Fronts have given us an overwhelming superiority in weapons and munitions of war, and placed at our disposal great reserves of trained fighting men. The tide has turned. The free men of the world are marching together to victory. I have full confidence in your courage, devotion to duty, and skill in battle. We will accept nothing less than full victory. Good Luck! And let us all beseech the blessing of Almighty God upon this great and noble undertaking.

Dwight D. Eisenhower


Cover Photo bycottonbrofromPexels