• Lorand Boți Balint

Riscurile succesului în sportul românesc

Comunicarea cu "fanii de succes" ar trebui sa aiba loc constant, pe termen lung, pentru a-i transforma din romani care vin la succes si dispar cand succesul nu mai este la nivelul dorit, în români care urmăresc sportul tău si-l înteleg.


Una dintre problemele pe care le ai in momentul in care ai succes in sport in Romania este ca, dintr-o data, vine alaturi de tine un grup foarte mare de romani care nu prea stiu cu ce se mananca sportul tau, nu prea au habar ce este cu tine si cum de ai reusit performantele pe care le-ai reusit.


Dintr-o data, ei te adopta ca pe un erou, ca pe un exceptional exemplu al calitatilor poporului roman (si al lor pe cale de consecinta). Sunt oameni care se hranesc cu succesul altor romani, care au nevoie de asocierea cu aceste succese pentru a se simti cat de cat impliniti.


Tocmai de aceea se simt tradati la orice esec al tau – il percep foarte, foarte personal ca si cum ai avea ceva cu ei, ca si cum ei ti-au dat sutinerea dar tu ti-ai batut joc de ea.


In cel mai bun caz dispar asa cum au aparut. Din pacate, odata cu explozia social media, din ce in ce mai multi devin hatteriactivi care spala pe jos cu tine in orice context, cu orice ocazie: „isi bate joc – avea toate atributele de care avea nevoie pentru succes, dar a dat de bani / a inceput sa descopere vacantele in diferite colturi ale lumii, sa faca turism – nu sa faca performanta / foarte probabil a inceput sa fumeze, sa bea / nu i-a pasat deloc de competitia aceasta…”


De departe, cel mai bun exemplu este al Simonei Halep care a devenit peste noapte febletea (si) a acestui grup care a ridicat-o in slavi si care s-a hranit din plin cu succesele ei.


Pana cand succesele au alternat cu (relative) insuccese. In mintea acestor oameni, pierderea locului 2 in clasamentul WTA echivaleaza cu o tradare, cu un abandon – nu exista nicio urma de apreciere pentru o tenismena de top 5 mondial (TOP 5 Mondial!!!!), care poate lupta de la egal la egal cu oricine de pe planeta. Nope, nu conteaza ca este in carti pentru inca o participare la Turneul Campioanelor – conteaza ca nu a atins numarul 1 mondial (pe care era obligata sa-l pastreze o lunga, foarte lunga perioada de timp).


Echipa de handbal feminin a Romaniei reprezinta zilele acestea sporturile de echipa din Romania la Jocurile Olimpice 2016. O performanta extraordinara care vine dupa medalia de bronz obtinuta la Campionatul Mondial 2015 si dupa eliminarea puternicei echipe a Danemarcei in turneul preolimpic. Dupa prima victorie in 15 ani in fata Norvegiei – tara care domina categoric handbalul feminin la nivel de nationale. Dupa ani si ani de munca (cu ultimele luni la o intensitate mult, mult crescuta).


S-ar putea sa castigam punctele necesare calificarii in sferturile de finala si mai departe.


S-ar putea sa nu castigam. S-ar putea sa ajungem in semifinale si sa jucam pentru medalii. S-ar putea sa nu ajungem.


Pentru romanii care „se aduna la succes”, un eventual loc IV va fi un esec major, bronzul acceptabil, argintul o dovada ca s-au multumit cu putin si nu si-au dorit cu adevarat sa fie campioane.


Este foarte greu si chiar riscant sa comunici cu acest grup „la cald”, in timpul evenimentelor pentru ca, neintelegand prea bine ce si cum este cu sportul tau, emotionalul domina categoric.


Comunicarea ar trebui sa aiba loc constant, pe termen lung, pentru a-i transforma din romanii care vin la succes si dispar cand succesul nu mai este la nivelul dorit, in romani care urmaresc sportul tau si-l inteleg. In romani care, daca ieri echipa feminina de spada pierdea in fata SUA in prelungirile meciului din sferturile de finala, ar fi avut totusi un puternic sentiment de mandrie vazand si intelegand ce sportive minunante avem si in acest sport.


P.S.1 In momentele grele, acestui grup i se adauga grupul „nu-istilor” experti in sportul respectiv si pentru care prin definitie stiu ca ceea ce se face (orice s-ar face) este gresit, ar trebui facut altfel. Cu ei nu ai ce comunica, o vor tine pe a lor si vor cauta negativele oricarei situatii / decizii.


P.S.2 Echipa feminina de spada a Romaniei este campioana olimpica.


P.S.3 Foarte tare Simona Halep care s-a calificat la Turneul Campioanelor si a revenit in Top 3 WTA!


https://www.forbes.ro/riscurile-succesului-sportul-romanesc-66892