• Lorand Boți Balint

Românii susțin acțiunile pentru combaterea schimbărilor climatice

Am vazut foarte multe postari in social media in care oamenii se plang de atitudinea romanilor cand vine vorba despre criza climatica globala.


Daca facem un pas mare inapoi (zoom out) si ne uitam de sus de tot la problema, s-ar putea sa observam ca se inseala.


Romanii sustin fara nicio retinere foarte multe dintre actiunile pe care Romania ar trebui sa le faca in perioada imediat urmatoare pentru a combate schimbarile climatice dramatice care ne afecteaza deja:

- Romanii vor sa isi salveze padurile – sa se taie mai cu cap si sa se replanteze masiv

- Romanii vor ca CFR-ul (si/sau competitia) sa fie mai eficient, sa atraga mai multi calatori

- Romanii vor autobuze noi, moderne. Daca sunt electrice, cu atat mai bine

- Romanii vor sa consume cat mai multe fructe si legume cultivate de fermieri locali

- Romanii vor infrastructura moderna si aceasta poate fi construita cu ultimele tehnologii

- Romanii vor ca copiii lor sa nu mai plece departe de casa si sa traiasca printre straini. E important sa le oferim un spectru mai mare de oportunitati de cariera – inclusiv celor pasionati de tehnologie, cercetare si care astazi simt ca trebuie sa plece pentru a face ceea ce vor

- Romanii isi iubesc peisajele, se mandresc cu raurile tarii. Nu vor betoane si fiare pe unde te astepti mai putin


Fara niciun dubiu, in acelasi timp romanii vor sa poata sa continue sa conduca masini indiferent cat de poluante ar fi, vor sa poata sa bage in ei cantitati uriase de carne de toate tipurile, sa dea drumul in casa la aerul conditionat, sa foloseasca plastic la greu in viata personala. Asta vor neaparat. Si e important sa inteleaga ca o sa poata face multi ani aceste lucruri daca lucrurile de mai sus se intampla. Sa le ceara imperativ politicienilor sa rezolve problemele mari PENTRU CA EI SA POATA SA ISI VADA DE VIATA LOR.


Pentru ca este o utopie sa vrei sa schimbi brusc oameni crescuti cu legenda ciobanasului din Miorita care sta ca boul si nu face nimic desi stie ce il asteapta, oameni care tin la vicii care le fac rau (de exemplu mananca pana risca sa plezneasca daca stiu ca au o pastila in geanta).


Dar poti sa construiesti pe lucrurile in care ei cred.


Si, din fericire, multe au legatura directa cu lucrurile MACRO pe care le putem face pentru a combate schimbarile dramatice ale climei.


ONG-urile, oamenii care vor sa faca o schimbare in Romania ar trebui sa incerce sa comunice focusat pe solutii, sa stranga romanii in jurul unor lucruri clare, actionabile, in care deja acestia cred (sa salvam padurile Patriei), si mai putin in jurul unor concepte abstracte si greu de inteles. Sau, Doamne fereste, in jurul schimbarilor la nivel personal (de tipul: renunta la masina personala!).