• Lorand Boți Balint

Trăiește bucuria handbalului

Fragment din CAPITOLUL IX: TRAIESTE BUCURIA HANDBALULUI, al cartii HANDBALUL ESTE ROMANIA, ROMANIA ESTE HANDBAL


Gabriela Perianu plange langa mine. Vocea ii tremura si cuvintele i se innoada in gat. In conditii normale ar trebui sa-i spun ceva care sa o linisteasca. Doar ca acum suntem in public, iar in fata noastra sunt cateva zeci de jurnalisti. Traduc pentru ea la conferinta de presa de dupa meciul cu Norvegia de la Campionatele Mondiale din 2015.

Sunt mandra de echipa mea si de felul in care am luptat si sper ca intr-o zi sa putem castiga in fata Norvegiei. Imi doresc cel mai mult.


Apropo, cand ati plans ultima oara de necaz ca nu va iese ceva la munca?


Merg apoi in autocarul cu care echipa s-a intors la hotel de la arena si o ascult pe Cristina Neagu vorbind ca un lider adevarat despre ceea ce a fost pana acum - si este capitol incheiat - si despre viitor, despre cat de tare este echipa, despre finala mica cu Polonia si ca Romania se va intoarce cu medalie la Bucuresti.


Vreau sa ne intoarcem cu medalie in tara”, a fost mesajul Cristinei, care a sunat nu numai ca un deziderat, ci aproape ca un fapt implinit.


Impreuna cu toti romanii am urmarit, apoi, filmul postat pe social media de Tomas Ryde in dimineata de dupa meci: Buna dimineata tuturor, multumesc pentru toate cuvintele frumoase de dupa meciul de aseara! Am pierdut, dar soarele se inalta pe cer si astazi (chiar daca nu-l putem vedea aici in Herning unde este foarte cenusiu). O zi linistita astazi, iar maine o sa aducem niste medalii pentru Romania. Multumesc mult! Ne vedem in curand!


Norvegia ne batuse inca o data – la fel ca in toate meciurile oficiale din ultimii 15 ani, dar toata lumea simtea ca e momentul Romaniei si ca in martie, cand urma sa jucam inca o data impotriva lor, le vom invinge. Toata lumea era hotarata sa castigam pentru ca toata lumea simtea ca putem castiga. Asa incat, in momentul in care am inceput sa lucram pe campania de comunicare a super meciului de la Cluj-Napoca, abordarea a fost foarte naturala in directia Acum ori niciodata! Momentul Revansei! Dupa 15 ani!...


Cu un vizual cu Oana Manea intr-o super pozitie defensiva (pe aici nu se trece). Fundal negru cu explozie de galben in jurul Oanei.


Romani, veniti langa echipa voastra sa invingem impreuna Norvegia.


Campania urma sa fie foarte puternica, venea pe un filon puternic in tot handbalul romanesc, si totusi ceva nu se lega.


Inca din prima zi in care a preluat nationala Romaniei, am lucrat foarte strans cu Tomas Ryde, care este un profesionist cu o uriasa experienta in handbal, dar si in afaceri si care intelege foarte bine marketingul. Intr-una dintre conversatiile cu Tomas, l-am intrebat ce ne propunem de la meciul cu Norvegia si daca intr-adevar o sa fie care pe care, tinand cont ca la foarte scurt timp dupa meci urma turneul preolimpic unde se juca obiectivul principal al echipei Romaniei. Tomas a fost foarte clar: Vreau sa castigam, este important sa castigam meciul de acasa pentru ca putem si pentru ca Romania nu a mai invins Norvegia de foarte mult timp si la Jocurile Olimpice vreau sa mergem stiind toti ca putem bate pe oricine. Dar nu vom muri pe teren pentru aceasta. Oricum ambele echipe se vor califica la C.E. 2016, noi trebuie sa mergem sanatosi in Danemarca si acesta este principalul obiectiv. Vom incerca sa invingem, dar nu vom muri pentru aceasta.


Discutia cu Tomas a fost dublata de o realitate: o parte importanta din societatea romaneasca era in conflict cu guvernul Norvegiei, conflict generat de retinerea de catre autoritatile norvegiene a copiilor familiei Bodnariu. Fiind un conflict cu manifestatii stradale, cu pasiuni mari, iar meciul Romania vs. Norvegia era unul dintre putinele momente in care mesajul lor era garantat auzit in Norvegia, stiam ca riscam sa fim prinsi la mijloc si meciul sa fie folosit ca platforma de amplificare. Chiar si cele mai nobile intentii pot genera situatii neplacute, era important sa nu turnam si noi gaz pe foc.


Asa ca am schimbat total abordarea, ne-am focusat pe frumusetea unui moment ca acela al unui meci intre fetele noastre si fetele Norvegiei.


Traieste bucuria handbalului, culori vii, vesele, fetele Romaniei zambind si bucurandu-se de handbal. Selfie cu mingea de handbal, inimi desenate din maini. La interviuri si la conferinta de presa au fost discursuri echilibrate care invitau lumea la un super spectacol, la un super moment.

Vizualuri de promovare a meciului România - Norvegia


Un coleg din F.R.H. a venit cu ideea de a-l avea pe Bobonete ca entertainer (a venit insotit de Vancica). Un regal al bucuriei in teren, dublat de Zona Suporteri in Arena.


La meci au fost distribuite 7000 de exemplare dintr-o editie speciala DOR, editie sustinuta de BRD: Cristina Neagu, un 8 de nota 10.

Madalina Craiu citind editia speciala a DOR. Foto: din arhiva BRD Groupe Societe Generale. Fotograf: Mircea Rosca


Foarte tari Vancica si Bobonete care, in momentul cand observatorul E.H.F. le-a explicat ca nu au voie sa vorbeasca in timpul meciului nici macar cand partida este oprita, au decis sa aiba o abordare atipica. De la microfonul salii le-au explicat fanilor ca doamna blonda de la E.H.F. nu le va da voie sa mai vorbeasca, dar ca nu le-a interzis sa faca semne catre ei. Asa ca cei doi actori au stabilit un set de semne cu publicul, iar de cate ori se indreptau spre sala, lumea scanda in cor: Romaniaaaa-Romaniaaaaa.

Bobonete si Vancica. Foto: din arhiva BRD Groupe Societe Generale. Fotograf: Mircea Rosca


Meciul a fost pe masura asteptarilor, atmosfera din tribune foarte frumoasa, Romania a dovedit ca este o echipa fantastica invingand Norvegia.